ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ
Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση
Η αμνιοπαρακέντηση είναι μια εξειδικευμένη διαγνωστική επεμβατική εξέταση που περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός μικρού ποσού (συνήθως περίπου 15-20 ml ) του αμνιακού υγρού από το σάκο που περιβάλλει το έμβρυο στη μήτρα. Βάσει της εξέτασης αυτής, το υγρό, το οποίο περιέχει τις εκατοντάδες κυττάρα από το δέρμα του μωρού, μπορεί να εξεταστεί σε ένα εργαστήριο, για χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Down και για τον έλεγχο γονιδιακών νοσημάτων, όπως είναι η μεσογειακή αναιμία, η κυστική ίνωση (ινοκυστική νόσος), κ.ά.
Ενδείξεις
Η εξέταση γίνεται μετά από συγκεκριμένες ενδείξεις, όπως :
-
Ηλικία της εγκύου (μετά το 35ο έτος)
-
Παθολογική εξέταση αυχενικής διαφάνειας
-
Παθολογική εξέταση άλφα/ τριπλού τεστ
-
Ύποπτα υπερηχογραφικά ευρήματα
-
Προηγούμενη εγκυμοσύνη με έμβρυο που έπασχε από χρωμοσωμική ανωμαλία
Περιγεννητική λοιμωξη (τοξοπλάσμωση, ερυθρά κ.α.)
Γονείς φορείς γονιδιακών νοσημάτων, όπως μεσογειακής αναιμίας, ινοκυστικής νόσου κ.α.
Κατ’ επιθυμίαν της εγκύου, λόγω υπερβολικού άγχους για τυχόν ύπαρξη χρωμοσωμικών ανωμαλιών
Πως γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;
Η διαδικασία διαρκεί συνολικά περίπου 5 λεπτά. Αρχικά, ελέγχουμε με τον υπέρηχο τη βασική ανατομία και το μέγεθος του εμβρύου ώστε να εξακριβωθεί ότι είναι μεγαλύτερο από 16 εβδομάδες, όπως και την θέση του πλακούντα.
Έπειτα, καθαρίζουμε την κοιλιά της μητέρας με αντισηπτικό υγρό , γιατί η επέμβαση γίνεται υπό άσηπτες συνθήκες . Μια λεπτή βελόνα διέρχεται μέσω της κοιλιάς της μητέρας εντός της μήτρας, υπό την καθοδήγηση υπερήχων, και ένα δείγμα του αμνιακού υγρού, που περιβάλλει το μωρό, αφαιρείται και αποστέλλεται στο εργαστήριο για έλεγχο.
Όλη η διαδικασία γίνεται με προσοχή, ώστε η βελόνα να αποφεύγει το έμβρυο και να μην το τραυματίζει.
Το αμνιακό υγρό αναπληρώνεται μέσα σε λίγες ώρες αφού είναι ούρα του εμβρύου (99%) και το έμβρυο θα συνεχίσει να ουρεί. Στο τέλος ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός ελέγχεται για να δούμε αν είναι φυσιολογικός.
Πότε γίνεται η αμνιοπαρακέντηση;
Η αμνιοπαρακέντηση δίνει τις ίδιες πληροφορίες όπως η λήψη τροφοβλάστης, όπου θεωρείται ασφαλής όταν διενεργείται μετά τις 16 εβδομάδες.
Πονάει η αμνιοπαρακέντηση;
Η δυσφορία είναι ελάχιστη, αν και μερικοί ασθενείς βιώνουν πόνο καθώς η βελόνα διέρχεται μέσω της μήτρας. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ήπιες κράμπες κατά την ημέρα της εξέτασης.
Πότε θα πάρω τα αποτελέσματα της αμνιοπαρακέντησης;
Τα πρώτα αποτελέσματα λαμβάνονται σε 2-3 εικοσιτετράωρα με μια ταχεία ανάλυση (Amnio QF-PCR), η οποία αποκλείει τις πιο συχνές χρωμοσωμικές ανωμαλίες (σύνδρομο Down, Edwards, Patau και Turner) και αναγνωρίζει το φύλο του εμβρύου. Το τεστ ολοκληρώνεται σε 10-15 ημέρες με την καλλιέργεια των εμβρυικών κυττάρων, που ελέγχει όλο τον καρυότυπο του εμβρύου.
Η αξιοπιστία των παραπάνω αποτελεσμάτων αγγίζει το 99.9%. Παράλληλα, ελέγχονται τα γονίδια (ΔF508) της κυστικής ίνωσης και η ποσότητα της άλφα φετοπρωτεΐνης (AFP), που μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τυχόν ανοιχτές βλάβες στην σπονδυλική στήλη του εμβρύου.
Όταν γίνεται έλεγχος για γονιδιακές παθήσεις, το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση των αποτελεσμάτων εξαρτάται από την συχνότητα της πάθησης (π.χ. για την μεσογειακή αναιμία χρειάζονται 3 ημέρες περίπου).
Ποιος είναι ο κίνδυνος αποβολής λόγω της παραπάνω εξέτασης;
Η μήτρα ενδέχεται να «ενοχληθεί» από την είσοδο της βελόνας και να αρχίσει μια διαδικασία συσπάσεων οι οποίες, αν επιμείνουν, μπορούν να προκαλέσουν αποβολή, ενδομήτρια αιμορραγία ή ρήξη εμβρυικών υμένων σε ποσοστό 0.5-1%. Ο κίνδυνος αποβολής εξαιτίας της επεμβατικής εξέτασης είναι περίπου 0.5-1 % , όσο και η λήψη τροφοβλάστης.
Η πλειονότητα των γυναικών που θα υποβληθούν σε αμνιοπαρακέντηση θα λάβουν φυσιολογικά αποτελέσματα και η κύηση τους θα συνεχισθεί κανονικά χωρίς προβλήματα και θα γεννήσουν ένα φυσιολογικό μωρό.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ
Μετά την λήψη του αμνιακού υγρού θα πρέπει να αποφύγετε τα εξής:
Την αμέσως μετά την παρακέντηση πολύωρη μετακίνηση.
Την εργασία για 48 ώρες (δεν χρειάζεται να μείνετε ξαπλωμένη αυτό το διάστημα, καλό είναι όμως να παραμείνετε σπίτι και να αποφύγετε κάθε είδους κοπιαστική εργασία.)Μετακινήσεις εντός της οικίας και ελαφρές εργασίες (π.χ. παρασκευή φαγητού) επιτρέπονται.
Την σεξουαλική επαφή για 20 περίπου ημέρες
Τα αμέσως επόμενα 24ωρα μετά την αμνιοπαρακέντηση μπορεί να δείτε μια σταγόνα αίμα στο εσώρουχο. Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχήσει. Θα πρέπει όμως να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας στις ακόλουθες περιπτώσεις:
-
Αν δείτε: μεγάλες ποσότητες υγρού αίματος
-
Αν δείτε: μεγάλες ποσότητες υγρού στον κόλπο
-
Αν έχετε έντονους πόνους στο κάτω μισό της κοιλιάς.
-
Αν ανεβάσετε πυρετό.
Τις επόμενες 4 ημέρες μετά την εξέταση θα πρέπει να πάρετε τα εξής φάρμακα:
-
Caps. CECLOR 750 mg (μια κάψουλα κάθε 12 ώρες)
-
Στην περίπτωση που είστε Rhesus αρνητική θα πρέπει εντός 48 ωρών να σας γίνει μια ένεση Rhoplylac ενδομυϊκά την οποία επίσης θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο.