,

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦHΜΑ ΑΡΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

maxresdefault

Τι πληροφορίες μπορεί να μας δώσει το υπερηχογράφημα μεταξύ  7 και 11 εβδομάδων

Το υπερηχογράφημα αυτό είναι σημαντικό για τις γυναίκες που έχουν βιώσει πόνο ή αιμορραγία στην εγκυμοσύνη, και χρήσιμο για εκείνες που έχουν ιστορικό  έκτοπης κύησης, δεν είναι σίγουρες για την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου τους, έχουν ιστορικό αποβολών ή απλά θέλουν να είναι βέβαιες για την ομαλή εξέλιξη της κύησης.

Το υπερηχογράφημά της αρχόμενης κύησης παρέχει σημαντικές πληροφορίες.

 • Αν η κύηση βρίσκεται εντός της ενδομήτριας κοιλότητας (Δ/Δ για εξωμήτριο ή έκτοπη κύηση)
 • Έλεγχος για πολύδυμο κύηση καθώς και έλεγχος της χοριονικότητας αυτής

 • Έλεγχος της Kαρδιακής  λειτουργίας του εμβρύου και της βιωσιμότητας της κύησης.

 • Προσδιορισμός ή και διόρθωση της ηλικίας της κύησης (σε περιπτώσεις με ασταθή ή ανώμαλο κύκλο, ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους κ.τ.λ.).

 • Πολύ πρώιμη διάγνωση σοβαρών μειζόνων ανατομικών ανωμαλιών του εμβρύου που σχετίζονται άμεσα με την βιωσιμότητα της παρούσας κύηση  
 • Γυναικολογικές παθήσεις (κύστες-ινομυώματα) που μπορούν να επηρεάσουν την κύηση

  Τι μπορείτε να περιμένετε να δείτε σχετικά με την έγκαιρη ανίχνευση της εγκυμοσύνης σας;

  5 εβδομάδων έγκυος:
  Ένα μικρό σάκο κύησης στη μήτρα μέτρησης περίπου 3 – 4 χιλιοστά.

  6 εβδομάδων έγκυος:
  Στο εσωτερικό της μήτρας ένα μικρό σάκο κύησης και ίσως το λεκιθικό ασκό (μελλοντικός πλακούντας). Κοντά στις 7 εβδομάδες, τον  εμβρυϊκό πόλο, όπως ονομάζεται το έμβρυο σ’ αυτή τη φάση, το οποίο μετρά λίγα μόνο χιλιοστά (μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού) και με παρουσία εμβρυικού παλμού οι πιθανότητες θετικής έκβασης της εγκυμοσύνης είναι 78%.

4-13.RIC6-12D-HDlive3
early-pregnancy

7 εβδομάδων έγκυος:
Το έμβρυο μετρά συνήθως 10- 20 mm με θετική καρδιακή λειτουργία.

8 εβδομάδων έγκυος:
Το έμβρυο μετρά πλέον 20 – 30 mm. Οι πιθανότητες θετικής έκβασης της εγκυμοσύνης είναι 98%.

10 εβδομάδες εγκυμοσύνης:
Το έμβρυο μετρά πλέον 35 – 40 χιλιοστά και αν υπάρχει θετική καρδιακή λειτουργία και οι μετρήσεις αντιστοιχούν στην ηλικία κύησης, οι πιθανότητες θετικής έκβασης της εγκυμοσύνης είναι 99,4%.

11 εβδομάδων έγκυος, και μετά: Το έμβρυο είναι τώρα διαστάσεων περίπου 45 χιλιοστά και είναι προφανές ότι έχει ένα διακριτό κεφάλι, σώμα, χέρια και πόδια. Μπορούμε να δούμε την καρδία να χτυπάει στην περιοχή του θώρακα, το στομάχι και την ουροδόχο κύστη. Το μωρό από αυτή τη στιγμή και μετά απλά πρέπει να αναπτυχθεί.


Διαδικασία
Η εξέταση διενεργείται διακοιλιακά ή διακολπικά και, σε κάθε περίπτωση, είναι εντελώς ακίνδυνη. Ωστόσο, η διακολπική μέθοδος υπερέχει σε αυτό το πρώιμο στάδιο της κύησης, καθώς διακρίνεται από μεγαλύτερη ευκρίνεια χάρη στη μικρή απόσταση της υπερηχογραφικής κεφαλής από τη μήτρα. Χρόνος εξέτασης περίπου  15 λεπτά.