,

ΜΕΙΩΣΗ ΠΟΛΥΔΥΜΩΝ ΚΥΗΣΕΩΝ

Το κέντρο Embryocosmos  παρέχει την δυνατότητα σε έγκυες με πολύδυμη κύηση να μειώσουν τον αριθμό των εμβρύων με την μέθοδο της επιλεκτικής μείωσης εμβρύων. 

Ωστόσο, πρέπει να  είστε απόλυτα ενημερωμένη πριν πάρετε αυτή την απόφαση. Μην κάνετε επιλεκτική μείωση πολύδυμης κύησης προτού διαβάσετε αυτό το άρθρο!

Δεδομένα

Η συχνότητα των πολύδυμων κυήσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό εξαιτίας της ευρείας χρήσης μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση κτλ) από ζευγάρια με προβλήματα υπογονιμότητας.

Έρευνες αναφέρουν ότι μια στις τέσσερις κυήσεις που προκύπτουν από εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πολύδυμη και η συχνότητα των τρίδυμων κυήσεων έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Μια πολύδυμη κύηση αποτελεί μια δύσκολη εγκυμοσύνη, καθώς ενέχει περισσότερους κίνδυνους και επιπλοκές τόσο για την μητέρα όσο και για τα έμβρυα.  Όταν, δε, η εγκυμοσύνη περιλαμβάνει περισσότερα από δυο έμβρυα (τρίδυμα, τετράδυμα κτλ) η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. 

Η μητέρα πιθανόν να αντιμετωπίσει σοβαρή αναιμία, αιμορραγία και σωματική εξάντληση ενώ τα έμβρυα έχουν υψηλό κίνδυνο πρόωρης ρήξης των εμβρυικών υμένων, προωρότητας και ενδομήτριου θανάτου.  Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η αυξημένη απώλεια της κυήσης και η νεογνική νοσηρότητα και θνητότητα.

Πιο συγκεκριμένα, μια μονήρης κύηση έχει διάρκεια 40 εβδομάδες και, γενικά, η γέννηση πριν από την 37η εβδομάδα θεωρείται πρόωρος τοκετός.  Ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού στα τρίδυμα είναι 68% και η μέση διάρκεια μιας τρίδυμης κύησης είναι 34 εβδομάδες. Για τα τετράδυμα, ο μέσος όρος κύησης είναι 31 εβδομάδες και για τα πεντάδυμα  περίπου 28 εβδομάδες.  Ως εκ τούτου, το βάρος γέννησης των τριδύμων είναι αρκετά μικρό. Το 88% των τρίδυμων κυήσεων θα έχει ένα ή περισσότερα από τα νεογνά με βάρος γέννησης μικρότερο των 1100 γραμμαρίων, ενώ για τις τετράδυμες και πεντάδυμες κυήσεις αυτό  είναι ακόμα μικρότερο.

Επιπλέον, τα πρόωρα νεογνά με χαμηλό βάρος γέννησης έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας (RDS), ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, ανοιχτό αρτηριακό πόρο, εντερικά προβλήματα (νεκρωτική εντεροκολίτιδα) και αμφιβληστροειδοπάθεια της προωρότητας (αν γεννήθηκαν πριν την 32η εβδομάδα).

Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, τα τρίδυμα έχουν περιορισμένες γνωστικές δεξιότητες στους πρώτους 12  με 24 μήνες ζωής τους σε σχέση με νεογνά μονήρους κύησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα τρίδυμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής καθυστέρησης.

6a00d810

Έκβαση

Η έκβαση της κύησης αποκτά καλύτερη πρόγνωση. Πιο συγκεκριμένα, για τις τρίδυμες κυήσεις ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού πριν από την 32η εβδομάδα μειώνεται από 20,3% σε 10,1%.  Για τις 28 εβδομάδες κύησης ο κίνδυνος μειώνεται από 8,4% σε 2,9%, ενώ ο κίνδυνος αποβολής πριν από την 24η εβδομάδα ελαττώνεται από 11,5% σε 5,6%. Τέλος, το ποσοστό των εμβρυϊκών θανάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από 9.2% μειώνεται σε 2.7%, για τις κυήσεις που υποβλήθηκαν σε μείωση.

Κίνδυνοι

Μετά την επέμβαση, οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ελάχιστη δυσφορία, κράμπες και άλλα συμπτώματα τα οποία σύντομα υποχωρούν. Ο κίνδυνος απώλειας της εγκυμοσύνης είναι 6-8%. Επίσης, η επέμβαση έχει πολύ μικρή πιθανότητα να προκαλέσει ενδομήτρια λοίμωξη, γι’ αυτό και μετά την επέμβαση δίνεται προφυλακτική αντιβίωση.

article-0-19E9870300000578-744_634x432

Ενδείξεις

Για να μειωθούν οι κίνδυνοι και να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη επιτυχία στην κύηση τριδύμων, δικαιολογείται η χρήση της επιλεκτικής μείωσης σε κυήσεις με περισσότερα από δυο έμβρυα.
Επιπλέον, η επιλεκτική μείωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε δίδυμες κυήσεις στις οποίες ένα από τα έμβρυα πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ή δομική ανωμαλία και οι γονείς επιλέγουν να συνεχίσουν την κύηση μόνο με το υγιές έμβρυο.

 Διαδικασία

Η επιλεκτική μείωση πολύδυμων εμβρύων είναι μια επεμβατική διαδικασία η οποία διενεργείται κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, από την 11η έως την 12η εβδομάδα.

 Αρχικά, ελέγχονται τα έμβρυα ως προς τη χοριονικότητά τους, τη θέση και την ανατομία τους.  Έπειτα, αξιολογούνται με τη μέθοδο της αυχενικής διαφάνειας (μέτρηση αυχενικής διαφάνειας, έλεγχος ρινικού οστού, ροής στον φλεβώδη πόρο και ανεπάρκειας τριγλώχινας βαλβίδας) ώστε να εντοπιστούν αυτά με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία.

Selective-reduction-

Απόφαση

H απόφαση για εκλεκτική εμβρυική μείωση είναι δύσκολη και σκληρή.  Η μέλλουσα μητέρα συχνά κυριαρχείται από ηθικές ή θρησκευτικές αντιλήψεις. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να λάβουν υπόψη τα στοιχεία των παραπάνω στατιστικών, έτσι ώστε να λάβουν την καλύτερη δυνατή απόφαση.

1

Τέλος, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, επιλέγεται πόσα και ποια έμβρυα θα μειωθούν. Η διαδικασία είναι παρόμοια της αμνιοπαρακέντησης.  Μία λεπτή βελόνα εισάγεται διακοιλιακά (από την κοιλία της μητέρας), πάντα με υπερηχογραφική παρακολούθηση, και με ενδοκαρδιακή έγχυση χλωριούχου καλίου πραγματοποιείται καρδιακή ασυστολία στο έμβρυο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΕΓΙΟΥ ΜΑΙΕΥΤΗΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΕΜΒΡΥΩΝ

https://embryodiagnosi.files.wordpress.com/2012/01/co369.pdf