ΚΑΡΔΙΟΤΟΚΟΓΡΑΦΗΜΑ ΗΡΕΜΙΑΣ ΕΜΒΡΥΟΥ (NST)

ς.

dreamstime_s_5923304-1

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΤΟΚΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το καρδιοτοκογράφημα είναι μία εξειδικευμένη εξέταση που χρησιμοποιείται σαν προγεννητικό τεστ  για να ελέγξει την υγεία του μωρού. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης παρακολουθούμε τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου  για να δούμε πώς θα ανταποκρίνεται και πως μεταβάλλεται ανάλογα τις κινήσεις του. Τυπικά συνιστάται να πραγματοποιείται σε έγκυες που παρουσιάζουν κάποιο παθολογικό πρόβλημα στην κύηση και εκ του οποίου υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για αιφνίδιο ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου.Το NST γίνεται συνήθως μετά την 26η εβδομάδα  της εγκυμοσύνης.
Με βάση το αποτέλεσμα προβαίνουμε σε τακτική επανεξέταση είτε  προβαίνουμε και σε άλλες ειδικότερες εξετάσεις ελέγχου ή επισπεύδουμε την γέννηση του μωρού.
Είναι μια εύκολη, ανώδυνη, μη επεμβατική εξέταση που δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο για εσάς ή το μωρό σας.
Κανονικά, η καρδιά ενός μωρού έχει συγκεκριμένη συχνότητα και μεταβολή των κτύπων της ανάλογα την ηλικία τις κύησης.  Η καρδιά του πρέπει να κτυπά πιο γρήγορα όταν αυτό κινείται.  Κακές ενδομήτριεςι συνθήκες, όπως η εμβρυϊκή υποξία – όταν το μωρό δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο – μπορεί να διαταράξει αυτό τον ρυθμό.

Ο γιατρός θα αποφασίσει εάν και πότε το NST απαιτείται με βάση διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν το αν το μωρό σας θα μπορούσε να επιβιώσει εάν παραδοθεί, νωρίς την σοβαρότητα της κατάστασής σας και τον κίνδυνο απώλειας της εγκυμοσύνης.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΤΟΚΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα NST εάν έχετε:

 • Μια πολύδυμη κύηση με επιπλοκές
 • Μια υποκείμενη παθολογική κατάσταση, όπως ο τύπου 1 διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, μια διαταραχή του αίματος, ερυθηματώδης λύκος, νόσος του θυρεοειδούς, νεφρική νόσος ή καρδιακή νόσος.
 • Μια εγκυμοσύνη που έχει παραταθεί 1-2 εβδομάδες πέραν της πιθανής ημερομηνίας τοκετού (Π.Η.Τ.)
 • Προηγούμενο ιστορικού ενδομήτριου θανάτου ή γέννησης θνησιγενούς νεογνού.
 • Όταν η έγκυος αναφέρει ότι το έμβρυο έχει κατά πολύ τις κινήσεις του.
 • Όταν το έμβρυο παρουσιάζει μειωμένη ανάπτυξη
image
Sense4Baby (1)
 • Πάρα πολύ αμνιακό υγρό (πολυδράμνιο) ή μειωμένο αμνιακό υγρό (ολιγάμνιο).
 • Rh (ρέζους) ευαισθητοποίηση – μια δυνητικά σοβαρή πάθηση που μπορεί να συμβεί, συνήθως κατά τη διάρκεια της 2ης ή μεταγενέστερης της εγκυμοσύνης, όταν η ομάδα του αίματός σας είναι ρέζους αρνητικό και η ομάδα αίματος του μωρού σας είναι ρέζους θετικό

 • Ανησυχητικά τα αποτελέσματα από άλλες προγεννητικές εξετάσεις.

ΤΡΟΠΟΣ  ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ

Το NST γίνεται συνήθως στο ιατρείο ή στα εξωτερικά ιατρεία του Μαιευτηρίου.. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ξαπλώνετε σε ένα ανακλινόμενο κρεβάτι. Προτιμάμε η εξέταση να γίνεται 1-2 ώρες μετά ένα πρόχειρο γεύμα γιατί τότε το έμβρυο κινείται κανονικότερα. Θα σας βάλουμε γύρω από την κοιλιά 2 ζώνες με ειδικούς αισθητήρες  που θα συνδέονται σε ένα ειδικό monitor. Μία ζώνη θα καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σας, και η άλλη θα καταγράφει όλες τις συστολές της μήτρας που μπορεί να έχετε. Θα σας δώσουμε και 1 καλώδιο με ένα κουμπί που πρέπει να πατάτε όταν κινείται το μωρό σας.

Τυπικά, το NST διαρκεί 20 λεπτά.  Ωστόσο, εάν το μωρό σας ‘κοιμάται’, ίσως χρειαστεί να επεκτείνουμε την εξέταση για άλλα 20 λεπτά ή όσο χρειάζεται- με την προσδοκία ότι το μωρό σας θα ξυπνήσει – για να εξασφαλίσουμε αξιόπιστα και ακριβή αποτελέσματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να προσπαθήσει να ‘ξυπνήσει’ το μωρό κουνώντας την κοιλιά σας ή κάνοντας ένα δυνατό θόρυβο ή ζητώντας σας να πιείτε ένα ποτήρι χυμό. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης ο γιατρός θα σας ενημερώσει για το αποτελέσμα αμέσως.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Τα αποτελέσματα της εξέτασης κατατάσσονται και ερμηνεύονται ως εξής:

NST αντιδρών ή rective:   Τα αποτελέσματα θεωρούνται φυσιολογικά εάν οι κτύποι της καρδιάς του μωρού σας αυξάνονται σε ένα ορισμένο επίπεδο περίπου 15-20 παλμούς/λεπτό  για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10-15 δευτερόλεπτα το καθένα και αυτό καταγράφεται 2 ή περισσότερες φορές μέσα στα 20 λεπτά.Στην διάρκεια της εξέτασης δεν θα πρέπει να καταγράφονται επιβρανδύσεις , δηλαδή μειώσεις στην συχνότητα των παλμών.

Baseline-Rate-CTG

NST  μη αντιδρών ή non rective:  Αν οι κτύπο της καρδιάς του μωρού σας δεν πληρούν τα κριτήρια που περιγράφονται παραπάνω, τα αποτελέσματα θεωρούνται μη αντιδραστικό. Λάβετε υπόψη ότι η μη αντιδραστικά αποτελέσματα ενδέχεται να προκύψουν επειδή το μωρό σας κοιμόταν κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Σε ένα φυσιολογικό NST θα πρέπει:

 • να καταγράφεται μία συχνότητα καρδιακών παλμών εμβρύου 110-180/λεπτό

 • να υπάρχει μεταβλητότητα από παλμό σε παλμό αυτής της συχνότητας περίπου 5-15 παλμούς (δηλαδή η συχνότητα δεν πρέπει να παραμένει πάντα σταθερή)

 • να υπάρχουν >2 επιταχύνσεις των παλμών όπως παραπάνω τις περιγράψαμε

 • να μην υπάρχουν επιβρανδύσεις.

Ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει το NST 1-2 φορές την εβδομάδα – και μερικές φορές ημερησίως – ανάλογα με σας και την υγεία του μωρού σας.Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να κάνετε τακτικές εξετάσεις αν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι το μωρό σας είναι σε κίνδυνο και ο πλακούντας δεν του παρέχει αρκετό οξυγόνο. Το NST μπορεί να προσφέρει διαβεβαιώσεις για την υγεία του μωρού σας, μπορεί όμως και να προκαλέσει απρόσμενο άγχος.
Το NST μπορεί να μην εντοπίσει ένα υπάρχον πρόβλημα ή μπορεί να δείξει κάτι ύποπτο χωρίς πραγματικά να υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν δηλαδή όπως λέμε ψευδώς αρνητικά και ψευδώς θετικά αποτελέσματα.
Αν το NST του μωρού σας είναι αμφίβολο, ο γιατρός σας θα κάνει και ένα άλλο προγεννητικό τεστ για να ελέγξετε περαιτέρω την υγεία του μωρού σας.
Ώπως για παράδειγμα: Βιοφυσικό προφίλ.
Το βιοφυσικό προφίλ συνδυάζει το NST με τις εξετάσεις υπερήχων που αξιολογούν την αναπνοή, οι κινήσεις του μωρού σας, τον μυϊκό τόνο και το αμνιακό υγρό.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει επίσης να επαναληφθεί το NST αργότερα μέσα στην ημέρα. Λάβετε υπόψη ότι ένα θετικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σωστό από ό, τι ένα μη αντιδρών αποτέλεσμα. Εάν έχετε ένα μη αντιδρών τεστ και μια 2η εξέταση αποβεί καλή, τα αποτελέσματα του 2ου τεστ θεωρούνται πιό αξιόπιστα.

Εμβρυόκοσμος  –  Εμβρυομητρική Ιατρική – Υπερηχογραφήματα Κύησης.